Det basale Ølandsbrød

Ingredienser til 1 brød:
500 g fintsigtet Ølandshvedemel (- eller Manitoba)
Ca. 350-400 g (3,5-4 dl) vand
10 g gær
10 g fint salt
 
Sådan gør du:

Gæren smuldres fint i melet, de øvrige ingredienser tilsættes, og dejen æltes godt igennem, til den er glat og elastisk. Lad dejen hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse.

Skrab dejen ud på et meldrysset bord, fold og form den derefter til et brød, som trilles i mel og efterhæver til næsten dobbelt størrelse på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bagetid:

Ca. 40 minutter ved 220 grader i en forvarmet ovn.
 

Du kan også bage denne dej i en gryde. Så gør du sådan her:
Forvarm ovnen med støbejernsgryde med låg til 260 grader ved almindelig varme. Sørg for at gryden er gennemvarm inden du bager i den.
 
Skrab dejen ud på et meldrysset bord og fold og form den til en kugle, som lægges til efterhævning med oversiden nedad i en meldrysset hævekurv. Lad dejen efterhæve til næsten dobbelt størrelse under klæde ved rumtemperatur.
 
Tag gryden ud af ovnen (husk gode ovnhandsker), løft låget af og placer forsigtigt dejen i den helt rene og varme gryde. Snit evt. dejen med en skarp kniv og læg låget på. Sæt gryden ind i ovnen og skru straks ned på 230 grader. Bag brødet i 20 min med låg og herefter 18-20 min uden låg. Lad låget ligge i bunden af ovnen, mens brødet bager færdigt. Løft nu brødet ud af gryden og tjek om det er færdigbagt ved at banke på brødets underside med knoen og lytte om brødet lyder hult.

 

Afkøles på rist.

Velbekomme!!


Flere opskrifter med vores stenkværnede mel