Ølandshvedens historie

Hveden, som vi kender den i dag, er en krydsning mellem oldtidens urhveder og græsset ”gedeøje”. Urhveden blev først dyrket i ”landet mellem floderne”, det nuværende Irak. Derfra spredte den sig gennem Mellemøsten til alle de gamle kulturer i Indien, Kina og Europa.

I Danmark, hvor vi har dyrket hvede i ca. 6.000 år, er kvaliteten af den gode økologiske brødhvede, afhængig af både hvedesort og vækstforhold. Det gælder også for Ølandshveden, som, efter i mange år at have sovet ”tornerosesøvn” i den nordiske genbank, nu dyrkes med succes i Danmark.

For at få et højt proteinindhold i kornet, skal vækstsæsonen helst være varm og fugtig, og ugerne omkring kornets modning og høst tørre. Så bliver Ølandshveden sprængfyldte med gluten – og når de høstede kerner formales på stenkværn, bliver melet det perfekte til brødbagning.

Hver fredag - sommer og vinter - er det muligt at købe friskbagte fuldkornsrugbrød, lyse brød, flere slags boller og kager - altsammen bagt på det stenkværnede Frydendalmel. 
​Om sommeren kan du nyde en kop kaffe med kage på plænen - om vinteren må du "nøjes" med at tage dit nybagte bagværk med hjem. Møllens Kaffestue og Brødudsalg ligger ikke langt fra Frydendal på Als. Læs mere om vore åbningstider her.

ØKO. ØLANDSHVEDEMEL, FINT SIGTET
Næringsindhold pr. 100 g
Energi: 1475 kJ / 353 kcal
Fedt i alt: 2,3 g
Mættede fedtsyrer: 0,4 g 
Kulhydrat i alt: 75 g 
Sukkerarter: 0,5 g 
Kostfibre: 5 g
Protein: 13 g 
Salt: 0 g
 
Deklaration
Fintmalede økologiske hvedekerner med kim og skal. De groveste skaldele 
er sigtet fra. 
 
Afvejes i poser à 1 kg til detailsalg.
 
Allergener
Gluten
 
 
ØKO. ØLANDSHVEDEMEL, FULDKORN
Næringsindhold pr. 100 g
Energi: 1426 kJ / 341 kcal
Fedt i alt: 2,4 g
Mættede fedtsyrer: 0,3 g
Kulhydrat i alt: 65 g
Sukkerarter: 0,5 g
Kostfibre: 10,5
Protein: 12 g
Salt: 0 g
 
Deklaration
Groftmalede økologiske Ølandshvedekerner med kim og skal bevaret. Fuldkornsmel. Afvejes direkte fra stenkværn.
 
100% fuldkorn!

 


Afvejes i poser à 1 kg til detailsalg.
 
Allergener
Gluten