Solskinskringle

 Ingredienser til 3 små kringler eller 1 stor
Vi anbefaler røremaskine til dejen - remonce røres i hånden
100 g mælk
50 g gær
50 g sukker
3 mellemstore æg
250 g smør i tern
500 g fintsigtet hvedemel
Til pensling: et æg
Til drys: perlesukker og hakkede hasselnødder
 
Remonce

100 g marcipan
150 g smør
150 g sukker
ca. 2 skrællede, groftrevne æbler
evt. lidt kanel eller rabarberkompot eller rosiner

Creme (husk: start med cremen - den skal nå at køle)
1 æg
2 spsk hvedemel
2 spsk sukker
2 tsk vaniljesukker
1/2 liter mælk
 
Sådan gør du - cremen:

Rør æg, hvedemel, sukker og vaniljesukker godt sammen i en skål. Varm mælken op til kogepunktet og hæld lidt af mælken i æggemassen. Rør godt. Hæld resten af mælken i, rør godt, og hæld det hele tilbage i gryden og sæt den tilbage på blusset (middel varme). Rør godt indtil cremen har en god konsistens og er gennemvarm, men ikke brændt på! Afkøles inden brug.

Sådan gør du - dejen:

Hæld mælk, æg og gær i røreskålen. Tilsæt mel og sukker og kør dejen let sammen. Tilsæt smør og bland og ælt dejen grundigt. Tag dejen ud på et let meldrysset bord og tril den til en pølse. Sæt dejen på køl (tildækket) i ca. 30 min.. Mens dejen køler laver du remoncen. 

Sådan gør du - remoncen:
Rør smør og marcipan sammen, men rør det ikke blødt og luftigt. Tilsæt sukker og bland igen. 
 
Dejen - fortsat:
Den afkølede dej rulles ud til ca. 15 cm i bredden og 40-60 cm i længden. Fordel først remonce, dernæste creme og så revne æbler (og evt kanel, rabarberkompot eller rosiner) i et jævnt lag på midten. Efterlad 2-3 cm "fri" dej på hver side. Fold så siderne ind over hinanden og tryk dem forsigtigt sammen.
Del evt. kringlen i tre, læg kringlerne i smurte springforme ELLER læg hele kringlen på en bageplade beklædt med bagepapir enten som 2 lange stænger eller som en stor "rund" kringle. Efterhæver til næsten dobbelt størrelse. Pensles med æg, drysses med perlesukker og hakkede hasselnødder.
Kringlerne/kringlen bages i en forvarmet ovn ved 190 grader, varmluft, i ca. 15-20 min eller til de(n) er smukt gylden. Afkøles på rist. Velegnet til frys.

Velbekomme!

Flere opskrifter med vores stenkværnede mel
 
Hver fredag - sommer og vinter - er det muligt at købe friskbagte fuldkornsrugbrød, lyse brød, flere slags boller og kager - altsammen bagt på det stenkværnede Frydendalmel. En sikker vinder er Solskinskringlen her. Om sommeren kan du nyde en kop kaffe med kage på plænen - om vinteren må du "nøjes" med at tage dit nybagte bagværk med hjem. Møllens Kaffestue og Brødudsalg ligger ikke langt fra Frydendal på Als. Læs mere om vore åbningstider her.